- Gegevens
- Geschreven door: Peter Verberne
Het weer was ons gunstig gezind. Onder een mooi najaarszonnetje trokken beide gildes samen naar de kerk, waar pastoor Stijaert voorging in de mis. Na de mis gingen beide gildes naar het kerkhof, om een bloemstuk te leggen bij het graf van Gerard Geutjens – Gerard was koning van de Rooi toen hij afgelopen jaar overleed. Daarna volgde traditiegetrouw de vendelhulde aan de bewoners van het Henricushof. De koffietafel was dit jaar bij Café-zaal Van Oosterhout, het gildehuis van de Rooi. Ons pastorke, gildepastor Jan Zwirs was helemaal overgekomen uit Teteringen om ons te vergezellen. Na een gebedje van ons pastorke, stortten de gildebroeders en -zusters zich op een heerlijke koffietafel.
Met een volle maag trokken beide gildes naar de schutsboom. Na de gebedjes bij de kapel en het vrijen van de boom, begon ons zustergilde met het koningschieten. Het was goed toeven onder de boom, waar ons Ine en Tessa de koffie en thee verzorgden. Bij het 137e schot wist Willy Looijmans de vogel naar beneden te halen. Zo schoot hij zich voor de komende twee jaar tot koning van de Rooi. Na de gebruikelijke ceremonieën trokken beide gildes naar Lierop, om de nieuwe koning voor te stellen aan de dorpsgenoten. Helaas was ons gildehuis gesloten; gelukkig waren we van harte welkom bij het gildehuis van de Rooi. Daar brachten we een vendelhulde aan de nieuwe koning. Na een rondgang langs de cafés werd de koning naar huis begeleid. Het was weer een mooie, zeer geslaagde kermismaandag.
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Verberne
Traditiegetrouw was een selecte groep jeugdige gildebroeders op kermiszaterdag op pad gegaan om de leden van de overheid ervan te verwittigen dat het wederom Lierop kermis was geworden. De kermisaanzeggers werden door de bestuursleden gastvrij ontvangen. Het was prachtig weer, zodat men buiten kon genieten van een hapje en drankje. Een speciaal woord van dank gaat uit naar hoofdman Jasper en zijn vrouw Ashley, waar een gezellige middag werd afgesloten met een heerlijk warm buffet met zelfgemaakte sambal.
Maar daarmee was deze kermiszaterdag nog niet ten einde. Na de samenkomst bij ons gildehuis sloot ons gilde aan bij de fanfare en de Rooij schut om met een rondgang door het dorp en een bezoek aan de horeca de kermis te openen. Afgesloten werd bij Café-Zaal Van Oosterhout, waar de fanfare met een spontaan optreden voor een gezellige uitsmijter zorgde.
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Verberne
Op 11 september jongstleden is ons erelid Lard Verhoeven overleden. Lard was van 1978 tot 2006 beschermheer van ons gilde. Vanuit zijn functie als notaris adviseerde hij ons gilde en sloot hij regelmatig aan bij de vergaderingen van de overheid. Lard was als beschermheer zeer betrokken en daarvoor zijn we hem zeer erkentelijk. Als blijk van waardering hebben we zaterdag 16 september met ons voltallige gilde deelgenomen aan zijn uitvaart in de O.L.V. Presentatie in Aarle-Rixtel. We hopen dat we op deze wijze een bijdrage hebben kunnen leveren aan een waardig afscheid.
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Verberne
Afgelopen zaterdag 9 september hebben vendeliers van ons gilde samen met vendeliers van ons zustergilde een vendelgroet gebracht aan Willem Keeris, koning van gilde Sint Catharina en Sint Barbara Mierlo. Onze gilden kregen namelijk een aantal weken geleden een opmerkelijk maar leuk verzoek om het gilde van Mierlo te helpen bij hun gebruiken rondom koningsdag. Het is voor hun gilde de gewoonte om op de dag van het koningsschieten de huidige koning thuis op te halen en een vendelgroet te brengen. Echter was de enige vendelier van het gilde zelf de koning. Aangezien hij ook nog eens woonachtig is in Lierop werd er op onze gilden een beroep gedaan waaraan wij uiteraard graag gehoor gaven.
Na het brengen van de vendelgroet mochten de vendeliers aansluiten bij de koffietafel bij de koning thuis. Hierna hebben we het gilde van Mierlo naar het kerkplein begeleid van waaruit zij terug naar Mierlo keerden voor het koningsschieten. Bij het afscheid werd nog gegrapt dat we uitkeken naar de vendelhulde volgend jaar… later op de dag lazen we het bericht dat Willem zich wederom tot koning heeft geschoten. De beide Lieropse gilden hebben dan ook laten weten volgend jaar met Mierlo kermis klaar te staan voor de vendelgroet bij koning Willem.
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Verberne
Na 2 jaar wachten ging het gildefeest zaterdag 8 juli dan eindelijk van start. We begrijpen dat ze graag goed weer wilden hebben, maar ik denk dat ze de afgelopen 2 jaar iets te veel worst naar de zusters gebracht hebben. Het was bloedheet! Met de vier Somerense gilden kwamen we bij elkaar bij gildehuis Jan van Tieskes. Hier werden we aangenaam verrast met een vendelgroet van de jeugdige gildebroeders en -zuster van het jubilerende gilde. Het gilde Sint Lambertus had iets te vieren. Ze bestonden namelijk 125 jaar. Hiermee het gilde het jongste gilde van Nederland.
Met een verkorte rondgang door Someren-Eind, waar we onderweg werden voorzien van water, kwamen we aan bij het feestterrein, het sportpark van SSE. In een voorverwarmde tent werd de gildemis gehouden. De mis werd voorgegaan door pastoor Steijeart. Het water was niet aan te slepen tijdens de mis. Gelukkig mochten de jassen van ons uniform uitblijven. Met de gebruikelijk rituelen, zoals de overdracht van het kringvaandel door de kringvoorzitter en de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk gezag, werd het kringgildefeest geopend. Ondanks de weersomstandigheden had het gilde Sint Lambertus alles goed voor elkaar. Na een goed verzorgde receptie togen we huiswaarts.
Zondag 9 juli gaven we opnieuw acte de présence. De temperaturen waren tropisch en de thermometer tikte de 34 ͦC aan. De wijze dames en heren van de overheid hadden daarom besloten zonder jas deel te nemen aan de optocht. De organisatie had er alles aan gedaan om het feest ondanks de hitte goed te laten verlopen. Er waren extra waterpunten en schaduwplekken, zodat de gilde-broeders en -zusters de hoofden koel konden houden. Om 12.30 uur startte de optocht en met nummer drie konden we meteen aansluiten. Nadat alle 28 gilden weer waren teruggekeerd op het gildeterrein, volgde de massale opmars en het slangendefilé. Even leek noodweer nog roet in het eten te gooien, maar dat bleef Someren-Eind gelukkig bespaard; de wedstrijden konden gewoon worden afgewerkt. Ons gilde nam deel aan het kruis-boogschieten op de wip. Bij de jeugd deden Joost en Stijn van de Ven mee; ze behaalden een mooie tweede en derde plaats.