Blue Flower                                     Logo_wapen_lierop.jpg                                                                                                                                                                                                                 

 Welkom bij Het gilde van Sint Antonius Abt uit Lierop

In 2014 onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Na 2 jaar wachten ging het gildefeest zaterdag 8 juli dan eindelijk van start. We begrijpen dat ze graag goed weer wilden hebben, maar ik denk dat ze de afgelopen 2 jaar iets te veel worst naar de zusters gebracht hebben. Het was bloedheet!  Met de vier Somerense gilden kwamen we bij elkaar bij gildehuis Jan van Tieskes.  Hier werden we aangenaam  verrast met een vendelgroet van de jeugdige gildebroeders en -zuster van het jubilerende gilde. Het gilde Sint Lambertus had iets te vieren. Ze bestonden namelijk 125 jaar. Hiermee het gilde het jongste gilde van Nederland.

Met een verkorte rondgang door Someren-Eind, waar we onderweg werden voorzien van water, kwamen we aan bij het feestterrein, het sportpark van SSE. In een voorverwarmde tent werd de gildemis gehouden.  De mis  werd voorgegaan door pastoor Steijeart. Het water was niet aan te slepen tijdens de mis. Gelukkig mochten de jassen van ons uniform uitblijven. Met de gebruikelijk rituelen, zoals de overdracht van het kringvaandel door de kringvoorzitter en de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk gezag, werd het kringgildefeest geopend. Ondanks de weersomstandigheden had het gilde Sint Lambertus alles goed voor elkaar. Na een goed verzorgde receptie togen we huiswaarts.

Vendelier_Someren-Eind.png

Zondag 9 juli gaven we opnieuw acte de présence. De temperaturen waren tropisch en de thermometer tikte de 34  ͦC aan. De wijze dames en heren van de overheid hadden daarom besloten zonder jas deel te nemen aan de optocht. De organisatie had er alles aan gedaan om het feest ondanks de hitte goed te laten verlopen. Er waren extra waterpunten en schaduwplekken, zodat de gilde-broeders en -zusters de hoofden koel konden houden. Om 12.30 uur startte de optocht en met nummer drie konden we meteen aansluiten. Nadat alle 28 gilden weer waren teruggekeerd op het gildeterrein, volgde de massale opmars en het slangendefilé. Even leek noodweer nog roet in het eten te gooien, maar dat bleef Someren-Eind gelukkig bespaard; de wedstrijden konden gewoon worden afgewerkt. Ons gilde nam deel aan het kruis-boogschieten op de wip. Bij de jeugd deden Joost en Stijn van de Ven mee; ze behaalden een mooie tweede en derde plaats.