Blue Flower                                     Logo_wapen_lierop.jpg                                                                                                                                                                                                                 

 Welkom bij Het gilde van Sint Antonius Abt uit Lierop

In 2014 onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

 In Lierop wordt jaarlijks koning geschoten. In de oneven jaren is het de beurt aan het Onze Lieve Vrouwegilde, in de even jaren is het onze beurt. Dit jaar was het dus onze beurt.

De dag begon met een Heilig Mis in de koepelkerk, tijdens welke pastoor Steijaert de koningsvogel zegende. Koning Hannie hield een memorabele toespraak waarin ze haar ervaringen van twee jaar koningschap verwoordde. Met een knipoog waarschuwde ze hen die straks zouden proberen om haar te beletten haar titel te prolongeren. Na de mis werd een vendelgroet gebracht aan de bewoners van de Henricushof. Inmiddels bleek ook oud-pastoor Jan Zwirs in Lierop te zijn. Met genoegen nam hij de uitnodiging aan om aan te schuiven bij de koffietafel in het gildehuis. Pater Jan opende de koffietafel met een gebed en de vertrouwde rustige stem ontroerde menigeen.

Aangekomen op het schietterrein werden bij de Mariakapel kaarsen ontstoken om bijstand te vragen voor de aanstaande strijd om het koningschap. De boom met de koningsvogel werd gevrijdt van kwade geesten door drie ommegangen om de boom. Daarna volgde het onvermijdelijke moment waarop de koning – in dit geval Hannie – het koningsvest en de koningsvogel moest afleggen. In ruil ontving ze een draagspeld in de vorm van een koningskroon ter teken van haar eerdere koningschap. Ondertussen werden wapen en schietterrein op vakkundige wijze in gereedheid gebracht door Guus van de Ven. De deelnemers lootten om de volgorde waarin zou worden geschoten en hun namen werden genoteerd in het ‘koningsbuukske’. De openingsschoten werden verzorgd door burgemeester Dilia Blok, de wethouders Koert Kusters en Willem van Doorn namens het wereldlijk gezag, en pastoor Steijaert namens het kerkelijk gezag. Daarna was het de beurt aan aftredend koning Hannie, gevolgd door de andere acht deelnemende gildebroeders. Met z’n negenen schoten ze ronde na ronde, totdat Henk Berkers met het 161e schot het laatste stukje van de houten vogel naar beneden haalde. Henk slaakte een zucht van ongeloof en blijdschap, toen hij de vogel zag vallen. Een stralende koning nam de felicitaties van het talrijke publiek in ontvangst. Ook echtgenote Ine was blij verrast en werd door de aanwezigen gefeliciteerd. Door het oprapen van de gevallen vogel aanvaardde de voormalige hoofdman het koningschap. Na een kort beraad van het bestuur, werd de koning uitgenodigd om zijn handen te wassen, zodat hij het koningschap rein kon aanvaarden. Nadat koning Henk het koningsvest en de koningsvogel omgehangen had gekregen, viel hem de eer te beurt om over het siervaan te gaan.

Koning_Henk.png

Opgetogen over hun nieuwe koning, trok het gilde op naar het dorp. Na de receptie in ’t Jagershuis volgde een rondgang langs de Lieropse horecagelegenheden, waarbij de nieuwe koning werd voorgesteld aan het volk. Tegen de avond werden koning Henk en zijn Ine door de beide gildes naar huis begeleid. Daar bracht het gilde nog een vendelhulde aan de nieuwe koning, waarna koning Henk de aanwezigen uitnodigde voor een droogje en een natje bij hem thuis. Het was een fijne afsluiting van een bijzonder feestelijke kermismaandag.

Koning_Henk_en_gezin.png